Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Tienduizenden Bezoekers Genieten Van Zomerse Dag Van De Landbouw

Tienduizenden bezoekers genieten van zomerse Dag van de Landbouw

Ambiance op het platteland heel sterk aanwezig

Zelfs het weer werkte mee zaterdag tijdens de Dag van de Landbouw. Bij veel boerderijen in het hele land was het gezellig druk. De initiatiefnemers, landbouworganisaties ABS en Boerenbond, spreken van een succesvolle editie. Volgens de organisatie kwamen tienduizenden bezoekers een kijkje nemen op de deelnemende boerderijen.

Op meer dan 150 bedrijven konden bezoekers kennismaken met de Vlaamse land- en tuinbouw. Het platteland en de sfeer op de boerderijen zorgden voor een aangename ambiance.

Ook Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) bracht een bezoek aan verschillende boerderijen. Op een melkveebedrijf in Kasterlee gaf hij aan onder de indruk te zijn van het enthousiasme van de landbouwers.

Landbouwsector heeft nood aan bijkomende arbeidskrachten

ABS vraagt bijkomende inspanningen om sector aantrekkelijker te maken

Ondanks het succes van de Dag van de Landbouw, benadrukte ABS-voorzitter Hendrik Vandamme dat de landbouwsector kampt met een tekort aan arbeidskrachten. Volgens hem zijn er bijkomende inspanningen nodig om de sector aantrekkelijker te maken voor nieuwe werknemers.

ABS pleit onder meer voor een betere verloning en arbeidsvoorwaarden, maar ook voor een positiever imago van de landbouw. Vandamme wees erop dat de landbouw een cruciale sector is voor de voedselvoorziening en het behoud van het Vlaamse platteland.

Ook minister Brouns erkende het probleem van de krapte op de arbeidsmarkt. Hij gaf aan dat de regering maatregelen neemt om de aantrekkelijkheid van de sector te vergroten, zoals de invoering van een landbouwstage en de uitbreiding van de mogelijkheden voor seizoensarbeid.

Lokale producten in de kijker

Boerenbond benadrukt belang van korte keten tijdens Dag van de Landbouw

De Dag van de Landbouw was ook een gelegenheid om lokale producten in de kijker te zetten. Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens onderstreepte het belang van de korte keten, waarbij consumenten rechtstreeks bij de boer kopen.

Volgens Ceyssens biedt de korte keten voordelen voor zowel producenten als consumenten. Boeren kunnen een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, terwijl consumenten verse en lokale producten kunnen kopen. De Boerenbond zet zich in om de korte keten te promoten en te ondersteunen.

Op veel deelnemende boerderijen konden bezoekers lokale producten kopen, zoals groenten, fruit, vlees en zuivel. Er werden ook workshops en demonstraties gegeven over duurzame landbouwpraktijken en het belang van lokale voeding.


Komentar